tiistai 9. elokuuta 2011

John Denver: Rocky Mountain High

Olette ehkä kuulleet käsitteen "käyttölyriikka". Sillä tarkoitetaan muodollisesti jotkin taiteelliset vaatimukset täyttäviä tekstejä, joiden tarkoitus on jotain muuta kuin olla taidetta. Käyttölyriikkaa on runon kirjoittaminen hyvän tyypin syntymäpäiville, naisen iskemiseksi - tai vaikkapa poliittisiin tarkoituksiin.

Se on vähän siinä ja siinä, onko John Denverin Rocky Mountain High pelkkää käyttölyriikkaa. Tekstissä on ainakin näennäisesti vahva henkilökohtainen elementti. Se tulee jo ensimmäisestä säkeistöstä, ja huijausyritys, kolmannen persoonan käyttäminen, vain vahvistaa sitä:
"He was born in the summer of his 27th year
Comin' home to a place he'd never been before
He left yesterday behind him, you might say he was born again
You might say he found a key for every door"

Biisi kertoo John Denverin, hieman epäonnistuneen folklaulajan ja aika lailla paremmin pärjänneen biisintekijän, sopeutumisesta uuteen kotiinsa. Denver tuntuu olleen eräänlainen harmiton nörtti, jolle hippiaikakausi tarjosi mahdollisuuden hyödyntää säveltäjänlahjojaan. Outlaw-kantrityyppinä hän ei olisi ollut uskottava, vanhan koulukunnan bisneksessä hänen olisi ainakin täytynyt tyytyä pysymään kulissien takana, rillipäinen ruipelo kun oli.

Rocky Mountain Highn tekstissä puhuu mies, joka vihjaa jättäneensä yhden elämän taakseen aloittaakseen uuden. Ei ole vaikea arvata, mitä tarkoitetaan. Pois kokaiini ja naiset, joille feminismi oli rintaliivien polttamista juuri sinun alttarillasi. Tilalle raitis vuoristoilma, kielekkeillä loikkivat peurat, syvät hengenvedot joihin lääkärikin jo opetti, ja kun runnellut keuhkot saavat thc:n sijaan ilmaa niin tuntuuhan se ikään kuin päihteeltä.

Ja päihteen ylistyshän tämä biisi on, ja päihde uskontokin on kaikille vankilassa uskoon tulleille.

Rocky Mountain High on juustoista virrenveisuuta, eikä ole yllättävää, että siitä tehtiin aikanaan - pakollisen "se sanoi high, saatanan narkkari" -kohun laannuttua Coloradon virallinen osavaltiobiisi. Mutta mutta. Pekka Simojoki ei ole kertonut evankelis-luterilaisuudesta olennaisimmalla mahdollisella tavalla, eikä John Denver voi koskaan olla lumivuorten ja metsäisten rinteiden ylin auktoriteetti, sen nyt ymmärtää matalien vaarojen rovaniemeläinenkin.

TUOMIO: Kaukana klassikosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti